Podnikatelia v USA sú optimistickejší, očakávajú väčší rast HDP

28.01.2013 Celý región

Washington 28. januára (TASR) - Americkí podnikatelia sú optimistickejší a očakávajú, že výkon najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku stúpne viac, ako predpovedali ešte pred tromi mesiacmi. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE), ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa výsledkov ankety až 50 % z opýtaných najnovšie očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa tento rok zvýši od 2 do 4 %. Na porovnanie, pri predchádzajúcom prieskume očakávalo takúto expanziu len 36 % respondentov.
Zároveň sa znížil počet tých, ktorí predpovedali slabý rast HDP, alebo dokonca jeho pokles v roku 2013, a to na 50 % z októbrových 65 %.
Timothy Gill, predseda divízie prieskumu NABE v tejto súvislosti pripomína, že tržby amerických maloobchodníkov stabilne rastú, a to aj napriek neistote v otázke dlhodobého zvýšenia dlhového stropu USA.
Aj počet respondentov, ktorí potvrdili, že v poslednom kvartáli 2012 zamestnanosť v ich firmách vzrástla, mierne stúpol na 25 %.
Pozitívnou správou tiež je, že sa zlepšili vyhliadky na ďalšie zvýšenie zamestnanosti na 22 % z 11 % v októbri 2012. A zvýšil sa aj počet manažérov, ktorí predpovedajú rast platov vo svojich firmách, a to na 34 % z októbrových 13 %.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región